
javorový sirup

Zcela přírodní produkt, získaný z čisté, koncentrované, horké, javorové mízy. Tradiční zemí jeho původu je Kanada. Obsahuje přírodní organické kyseliny, aromatické látky, vápník a draslík, mangan, hořčík, železo, vitamíny A, D, biotin, kyselinu listovou a komplex vitamínů skupiny B.
Čím světlejší má barvu, tím jemnější a méně intenzivní má vůni a chuť, a tím je i dražší.Javorový sirup s označením A je nejdražší a nejvhodnější k léčebným účelům, C je nejvíce oblíbený v Evropě, D je tmavý sirup, vhodný pro pečení a gastronomii. Při pečení a vaření 3díly javorového sirupu nahradí 4 díly bílého cukru.
- Javorový sirup obsahuje cukry, které se vstřebávají přímo střevními stěnami, aniž by zatěžovaly slinivku břišní. Je proto výbornou náhradou za rafinovaný bílý cukr, který je pro organizmus velmi zatěžující, což může vést k onemocnění cukrovkou.
- Protirakovinné účinky javorového sirupu objevil v sedmdesátých letech dvacátého století americký léčitel ("Doktor Jim" z Asheville v Severní Karolíně), když léčil pět sester, z nichž čtyři ve věku padesáti let zemřely na rakovinu prsu, zatímco pátá touto nemocí vůbec neonemocněla. Na otázku, jestli v její stravě není něco odlišného, odpověděla, že moc ráda popíjí nápoj ze sody a javorového sirupu. Léčitel pak podával tento nápoj 200 pacientům s diagnostikovanou rakovinou v terminálním stádiu. Podle jeho tvrzení 185 z nich žilo ještě nejméně 15let a téměř polovina se z nemoci zcela uzdravila.
Recept: V malém kastrůlku či na malé pánvičce smísíme 3 díly javorového sirupu a 1díl jedné sody (soda bicarbona), např. 15 lžiček sirupu + 5 lžiček sody. Energicky promícháme, a 5 minut mírně zahříváme na sporáku, dokud směs nezhoustne. Užíváme po jedné čajové lžičce, zpočátku častěji, např. 3xd, pak dlouhodobě 1xd. Pasta může být užívána přímo, rozpuštěná ve vodě či namazaná na chléb. V případě nutnosti ji dočasně ji můžeme nahradit medem